Utskriftsvennlig versjon

Skrevet av


De enkleste formene for redigering trenger du hverken dyre programmer eller ekspert kompetanse for å få til. Veldig ofte snakker vi her om de plagsomme røde øynene, eller ubehagelige fargestikk og det å kunne beskjære bildet til en passende størrelse og format.

Det er mange programmer som kan gjøre dette, og de kan deles i 2 grupper. Den ene har en galleri funksjon hvor du kan se mange bilder samtidig, og den andre gruppen er de som bare lar deg åpne et og ett bilde for for redigering.

Galleri programmene er det mange av, og til grunnleggende behov har de fleste galleri programmene det du trenger. Et av mine favoritter er Googles Picasa,som jeg ofte benytter i mine kurs. Overraskende godt og effektivt, jobben gjøres uten for mye dill. Det har også flere funskjoner som gjør at det kan brukes til tyngre oppgaver, som f.eks raw import som litt mer avanserte fotografer benytter seg av. Og så finnes det på norsk, gratis.

Et annet er FastStone Image Viewer. Som navnet sier, det er kjapt å bruke, fåes i norsk.

PhotoFiltre er et bildebehandlingsprogram som er helt gratis, og har mange avanserte funskjoner for de som trenger det. Kommer i 2 versjoner, de som trenger layers kan velge å kjøpe en versjon som støtter dette. Men gratis versjonen er svært god og klarer seg for de fleste. Programmet har avanserte funskjoner, man kan legge inn norsk brukergrensesnitt, og legge inn flere plugins. Krever heller ikke så mye ressurser om du har en litt tilårskommen maskin.

Paint.net har vi ikke testet ennå, men sies å være et av de mest funskjonsrike gratisprogrammene der ute. Var i utgangspunktet ment som en erstatning til gode gamle Paint, men har utviklet seg til å bli et avansert program med bl.a. layers. Oppdateres ofte.

Gimp er blitt mye omtalt som et av de mest avanserte gratis alternativene. Noen hardnakkede fans påstår også at programmet er helt på topp med Photoshop. Programmet er uten tvil svært godt, men har ord på seg for å være litt tungvint å lære. Fåes også til Linux.

I ettertid har også Adobe kommet med en gratisversjon Photoshop Express, den kan du lese mer om i en annen artikkel her på Dittbilde.com.