Fotografering blir stadig mer populært og med dagens digitale kameraer og mobilkameraer blir det knipset uhemmet i vei. Her skal vi gi deg noen tips til bedre bilder.
Det er sommer og høytid for de fleste hobbyfotografer. Noen er drevne og andre er litt mer ferske i faget, men alle må forholde seg til samme regler. Noen har flott og dyrt utstyr, mens andre har rimelige kameraer eller mobil kameraer.
Noen ganger hjelper det å ha godt utstyr, det er ikke til å skyve under en stol, men det er flere ting som er viktig. Den aller viktigste ingrediensen bak et godt bilde, er fotografen som fanger øyeblikket. All verdens utstyr hjelper lite hvis du ikke får tatt bilde i det rett eøyeblikket, eller fra den rette vinkelen. En god fotograf er først og fremst en som ser "bildet" for seg når han eller hun beskuer et motiv. Gjennom komponering og timing skapes så det endelige bildet.
Det er klart at gjennom kvantitet kan man også få til kvalitet. Det å ta mange bilder til til syvende og sist gi noen bra bilder. Men da er du ikke i kontroll, og du kan ikke vite at du fikk det bildet du var ute etter. Derfor kan det være en god ide å ha litt kunnskaper om fotograferingen før du begynner, og at du er flik til å ta til deg kunnskap underveis. Når man fotograferer kan man virkelig si at praksisen er den beste lærer, men det er en god ide også her å tenke gjennom hva du har gjort underveis for å kunne gjenta suksessen, eller unngå feilen senere.
Når du setter ut på din vandring for å fange det ultimate sommerbildet er et 3 viktige resursser du må ha kontroll på:
- Kameraet
- Sjekk at kamera og tilbehør er med. Kontroller at alle deler er i orden. Objektiver, solblendere stativ osv.
- Plass på minnekortet
- Et minnekort er et viktig element i fotograferingen. Det er unødvendig og irriterende å måtte slette et og et bilde bør du skal ta bilder fordi du glemte å tømme det. Et minnekort akal aldri brukes til å oppbevare bildene, men kun til å fange eksponeringene midlertidig. Minnekort er blitt så rimelige at det svært fornuftig å ha et ekstra minnekort sånn i tilfelle. Selv har jeg også opplevet at et minnekort har tatt kvelden under fotografering. Da er det godt å ha et ekstra i ermet.
- Fulladet batteri
- Ingenting er så fortvilende når man skal ta bilder og alt er på plass bortsett fra strøm på batteriet. DA er det lite du får gjort og alle de gode bildene som smiler til deg farer forbi utenfor rekkevidde. Lad batteriet i god tid på forhånd. Om mulig, invester i et ekstra batteri som du bytter med. Da har du strøm mye lenger og batteriene varer mye lenger.
Et bilde er et øyeblikk fanget i en 2 dimensjonert (i alle fall ennå) flate. Alt lyset som befinner seg i øyeblikket samles inn i kameraet og registreres på minnebrikken. Et bilde er altså det lyset som er tilstedet når man fotograferer. Derfor er lyset din venn, og verste fiende. "godt lys" kan man ofte høre en fotograf snakke om, og ofte kan man se de fingrere med en dings som kalles lysmåler. For folk flest et det greit å vite at det er lyset som blir til et bilde, og det er viktig å ha nok av det, men for mye kan også vær et problem. Sola er vår viktigste lyskilde, og en fotograf bør alltid vite hvor den befinner seg.
Står solen rett over, vil motiver og ansikter få skygger rett under, og dette kan gi morsomme effekter, men ikke alltid heldige bilder. Står solen bak motivet kan du risikere at fargene viskes ut, eller at motivet bare blir en sort siluett mot den lyse bakgrunnen. Det kan være vanskelig å forstå, men intet kamera er i stand til å fange lyset og sette det sammen slik som det menneskelige øye. En fotograf må kompensere. En enkel og fornuftig måte å gøre dette på, er å bruke blitz hvis motivet er innenfor rekkevidde. Hvis ikke, vurder å flytte deg eller motivet, eller å fremheve effekter som lyset gir med overlegg. Det kan også blir morsomt.
1. LEK
Skal du lære å ta gode bilder må du forske. Dette betyr å leke. Prøv instillinger, prøv vinkler, prøv lys og se hva som skjer. Ta bilder med og uten blitz i alle varianter og sammenlign resultatene. Kryp på alle fire, legg deg ned eller stå på tå. Gå nært innpå i rare vinkler. Se på hva som ligger foran og hva som ligger bak i fangstvinduet. Med et digitalkamera har du råd og lov til å leke. Og prøv alle programmene på kameraet ditt. Etter litt leking blir du garantert en bedre fotograf, og det er morsomt! Når tiden er inne for å fange et motiv for alvor, da husker du hvilke instillinger som gjelder.
2. FÅ TILLATELSE!
På ferie og reiser treffer man mennesker og ser steder som utvilsomt git oss lyst til å ville bevare det i et bilde. Det er ikke sikkert at motivet ditt er så villig som du ønsker og synes det er morro at enhver stikker et kamera opp i fjeset deres. Vær høflig, spør om lov, oftest vil folk gi tillatelse når man sprø på en høflig måte og respekterer deres sfære. Er du på reise sjekk også ut om det ligger restriksjoner på fotografering i noen situasjoner, da dette forekommer.
FOTOTIPS teknikk!
Hvitbalanse
Hvitbalansen stilles inn i henhold til det lyset som finnes på stedet. Spesiellt lyspærer og lystoffrør kan ha en ugunstig effekt. En negativ effekt ser du ved at bildene får fargestikk i rødt, blått og gult. Mange kameraer har automatisk hvitbalanse, men det betyr ikke at den alltid klarer å gjøre dette rett. Lek også med instillingne her for å se hva som skjer. Bruker du speilrefleks og fotograferer med RAW instillinger kan hvitbalansen settes etter på i et bildeprogram. Også mindre hvitbalansefeil kan rettets i et bildeprogram for de som bruker de vanlige jpg instillingene.
Iso
ISO instillinger følger med i kameraene og er som oftest automatisk, men det er en god ide å ha kontroll på instillingene her. ISO bestemmer kameraets lysfølsomhet, det betyr hvordan kameraet vil fungere i mørke eller lyse omgivelser. ISO instillingene påvirker også bildet ved skarphet og detaljer. Jo lavere iso verdi jo mer lys trenger kameraet til å få en god eksponering, men mer detaljer og skarphet får du også i bildet. Jo høyere iso verdi du bruker jo mere detaljer ofres i bildet. Typisk er iso 100 for strand, snø eller steder med godt med lys. Eller du fotograferer på stativ. ISO 400 er en såkalt allround verdi som går litt overalt. Noen nyere kameraer kan stilles til ganske høy iso verdi og nesten fotografere i mørket uten blitz. Jo høyere iso verdi, jo mindre lys trenges, og lukkertiden går ned.
Blender
Blenderen er det som git gode effekter i bildene du tar. Du kan oppnå flotte og morsomme bilder ved å manipulere blenderen. Blenderen er størrelsen på hullet i linsen når du tar bilder. Maks åpning, altså størst hull, gir lavest blenderverdi. Tallet øker jo mindre åpningen blir. Effekten blender en gir er stort eller lavt dybdeskarphet. En enkel regel er at lite hull= stort tall gir stor dybdeskarphet og passer fint ved fotografering av landskap. Bruk gjerne stativ da lite hull gjør at man trenger mer tid på å få nok lys til bildet. Altså lenger lukkertid. Et stort hull=liten lukkerverdi gir liten dybdeskarphet og passer fint til portretter eller bilder hvor man ønsker fokus på et lite område. Dette gir også raskere lukkertid.
Lukker
Dette er hvor lenge lyset skal slippe inn for å lage en eksponering. Hvis lukkeren er åpen for lenge vil bildet bare bli hvitt og noe på fagspråket som kalles for utbrent. Da er bildet ødelagt. Lukkeren er som oftest automatisk, men man kan også selv bestemme den for å oppnå visse effekter. Har du sett bilder hvor vann ser ut som slør, hvor det er striper i et motiv som beveger seg? Da er lukkertiden benyttet som effekt. Kan ofte kombineres med blitz for morsomme effekter, men det er en annen artikkel :-) Har man lange lukkertidenr blir det vanskelig å holde kameraet stille. Da trenges stativ.
Fokus
Å fokusere er vel kanskje det viktigste som skjer når du tar et bilde. Er bildet uskarpt ble det misslykket. Det er faktisk ganske lett å få uskarpe bilder selv med dagens automatiske kameraer om du ikke gjør de rette ting. Kameraet ditt trenger tid, vent til du hører et pip før du tar bildet. Noen ganger er det en grønn firkant eller et tegn signal som illustrerer at du har fokus. Sørg for at du har det. Test og lek med dette til du vet hvordan det fungerer. Mange automatiske kameraer har også helautomatisk fokus med mange fokuspunkter. Dette ser du i kameravinduet i det du tar bildet. Fotograferer du bevegelige mål, benytt program for dette (sport) da de ofte har noe som kalles følgefokus og kan oppdatere fokus ettersom du følger objektet.
To trinns avtrekk. Når du tar bildet tenkt på at avtrekket, altså når du trykker på fotograferingsknappen, har to trinn. På første trinn finner kameraet fokus og gir tilbaklemelding, på neste trinn taes bildet. Holder du knappen halvt inne låser du fokus på den plassen kameraet fokuserte. Så lenge du holder kanppen halvt inne bevares dette. Dette utnytter jeg ofte til å låse fokus på en plass jeg vet motivet bil bevege seg forbi, og så fullfører jeg når det bevegelige motivet er på plass(gjerne et bittelite halvsekund før).
Når du er ute og tar bilder så er man gjerne i forskjellige moduser. Noen ganger er man på fotojakt og er klar. Andre ganger har man bare kameraet med. Uansett hvilken situasjon er det godt å være forberedt. Som oftest går det på å ha tomt minnekort og fullt batteri. Men det hjelper også å ha lekt og prøvet på forhånd. Har du anledning ta et stativ med, da kan du selv bli med på enkelte bilder også, det skjer ikke ofte for fotografer. Vær leken og våg å prøve nye ting. Prøv å være på linje eller høyde med motivet, det har ofte suksess. Mao. vær forberedt på å bli møkkete på knærne. Kikk alltid på bildet som helhet, se hva som befinner seg i bakgrunnen, kanskje du eller motivet kan flytte seg? Og hvor er sola eller andre lyskilder? Ta et stødig grep om kameraet, jo stødigere jo bedre. Se hvordan en skytter støtter sitt gevær og etterlign for et ekstra stødig grep.(Noen sier jo at de skyter bilder).