Artikler > Tenk over hvilke bilder fra ferien du deler
Error! Expected a reference to a user control file in field 'Resource_Layout', but this field was not defined or does not have a value for this object. Object 1211 type 'Vertical menu'

Tenk over hvilke bilder fra ferien du deler

Publisert: 20.06.2013 Saken oppdatert: 14.08.2013

Skrevet av


Tenk deg godt om når du legger ut bilder av barna på nettet, spesiellt hvis de er lettkledde, noe som fort kan skje hvis været er fint. I tillegg har barn også ofte egne meninger man bør ta hensyn til.
Tenk over hvilke bilder fra ferien du deler

I de digitale dager vi er i er det mange som laster opp alt de har av bilder på nett og deler villig vekk. En liten form for sikkerhetskontroll/sortering kan imidlertid være på sin plass. Ligger bildene åpent ute på nett vet du ikke hvem som ser de, og du har heller ikke kontroll på hvordan de blir brukt. Når du deler bilder av privat art bør du ta en titt på hvilke instillinger som er tilgjengelig på mediet du deler på. Har ikke nettstedet en form for "private rom" ville jeg vært betenkt med å dele der. På Facebook kan dette gjøres både generellt på og enkelte bilder som deles, og dette kan også gjøres på bildedelingstjenesten flickr.com.

Som vanlig når du deler bilder på nettet er det en god ide å følge noen enkle råd:

  • Legg ut bildene i lav oppløsning, så blir de ikke atraktive å stjele eller missbruke. Lav oppløsning gjøres oftest via en eksport fra ditt bildeprogram. Bilder i 1024 eller 800 piksler er oftest likevel mer enn nok til at andre kan se bildene. Gratisprogrammet Picasa har støtte for å gjøre slik, og der kan du også vannmerke bildene dine enkelt.
  • Unngå å legge ut nærbilder, og unngå identifiserende opplysninger på bildet. Både i tagger og i filnavn.
  • Unngå lettkledde eller bilder av nakne barn.
  • Selv om det ikke var tanken, unngå posisjoner og positurer som kan tolkes som seksualisert.
  • Bilder med aktivitet(er) som barna utfører når barna er i aktivitet er mindre interessante for andre å stjele.

Har du tatt bilder med barn som ikke er egne tenk på at man faktisk må innhente tillatelse for å kunne publisere bilder av de. Og den får du ikke av barna, men av foreldrene. Åndsverkloven § 45c regulerer dette.

Det er lurt å ta seg tid til å sette seg inn i dette som omhandler dette temaet. Man behøver ikke være paranoid eller tro at overgripere sjekker hver nettside, men det skader ikke å ta noen forhåndsregler.

Ressurser:

Personvernskolen.no: Her finner du utfyllende svar på problemstillinger vedrørende bildepublisering.

Slettmeg.no sier: Vær varsom med feriebildene

Datatilsynet: "I beste mening" er en veileder for håndteringen av bilder av barn på nett. Heftet kan bestilles eller lastes ned via Datatilsynets nettside.

God fotosommer


2013.06.21
Photoshop Lightroom 5

2013.06.20
Tenk over hvilke bilder fra ferien du deler

2013.06.17
Slik tar du bedre sommerbilder!

2011.12.07
Google Kontakter

2011.11.26
Iso, hva er det?

1098134

Copyright © 2004 - 2006 -  Alle rettigheter. Alt innhold på disse sidene er beskyttet av norsk lov om åndsverk, og kan ikke kopieres eller videreformidles uten tillatelse. Webdesign og tjeneste fra PCInfo.no  Tel.: +47 45 21 80 31 / post(at)dittbilde.com